lördag 1 februari 2014

Bakning

Jag är inne i en riktig bakarperiod nu. Jag har en surdeg med värdens ös i. Den börjar bubbla som bara den så snart man matar den. Barnen har börjat tycka om brödet också vilket ju känns kul. De uppskattar till och med skorpan. Jag har dock lite bekymmer med att brödet stängs in i sig själv och inte kan expandera eftersom skorpan blir för hård för snabbt. Enligt paindemartin-bloggen, som jag hämtar recepten från, ska det fungera att ha vattenånga i ungen, men det hjälper inte. Jag har provat att baka i gryta, att ha en skål med kokhett vatten inne i ugnen, att hälla in lite kokande vatten under gräddningen, att snitta, att ha lägre temperatur, men ingenting hjälper helt. Att snitta hjälper lite grand, men inte helt. Så idag så testade jag att göra en "flärp" av nästan halva bröden som jag sedan vek över det som var kvar av degen. Jag bakade fyra bröd och två av dem testade jag dessutom att snitta. De blev goda och fina, men jag tror att de kunnat expandera rätt mycket mer om de inte hindrats av skorpan. Ska testa lite andra sätt att rulla och vika och snitta bröd nästa helg. Nu ska jag nog bara nöja mig med att njuta av att äta brödet precis som det är.

Surdeg med drag i.


Experiment med olika snittningar och vikningar.



Receptet på brödet hittade jag på http://litemer.paindemartin.se/2013/04/annu-enklare-brod/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar